DL 650 info

 • Full Screen
 • Wide Screen
 • Narrow Screen
 • Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size

Hidegindítás beállítása

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 3
ElégtelenKitűnő 

A hideg motornál való bizonytalan alapjárat és a könnyű lefulladás elkerülése érdekében a DL 650-es (K4-K6) automatikus hidegindítóval van felszerelve. Ez megfelel a karburátoros motorokon lévő szivatónak.

A rendszer a hűtőfolyadék és a beszívott levegő hőmérsékleti adatai alapján működik. A DL 650-nél az első henger pillangószelep-házának bal oldalára van építve.

 

Működése

Amikor a hidegindító íves tárcsáját (1 kép: 2) elfordítja a másodlagos pillangószelep állítómotorja (1 kép: 3), a tárcsa elnyomja a fő pillangószelep tengelyére szerelt kart (1 kép: 1) ezzel enyhén kinyitja a fő pillangószelepeket, miáltal megemelkedik a motorfordulatszám.

A gyári specifikáció szerint 25 °C-os levegőhőmérsékleten indításkor az alapjáratot 1800-2400-as értékre emeli fel és amint a hűtőfolyadék hőmérséklete eléri az 40-50 °C-ot visszaáll a normál üzemi alapjárati fordulatszámra (1300).

 

1. kép Hidegindító berendezés DL650 K6

 

Beállítás

 1. Ellenőrizzük a fő pillangószelep szenzor (TPS) beállítását, ha szükséges állítsuk be. Hogyan?->
 2. Szereljük le az üzemanyagtankot és a levegőszűrőházat.
 3. Kézzel tekerjük a másodlagos pillangószelep állítómotorjának tengelyét (2. kép: 2), amíg a szelepek teljesen nyitott (függőleges) helyzetbe kerülnek. A tengely könnyedén kell, hogy forogjon, NE használjunk hozzá szerszámot!
 4. Húzzuk le az állítómotor elektromos csatlakozóját (2. kép: 3).
 5. Kapcsoljuk be a gyújtást.
 6. Mérjük meg a fő pillangószelep szenzor piros és barna/fekete vezetéke között a feszültséget (3. kép). A gyári specifikáció 1,21 V. A gyári szerelési utasításhoz képest itt a saját motoromnál eltérést tapasztaltam! A piros vezeték helyett a rózsaszínűn lehet a változó feszültségértéket mérni, ezen kívül, ha a gyárilag megadott feszültségértéket állítottam be, akkor induláskor 3500-ra emelkedik a fordulatszám. /ha a csavar állítása ellenére sem változik a mért feszültségérték, akkor a TPS hibás!/
 7. Ha ettől eltérő értéket mérünk, addig állítsuk az állítócsavart (1. kép: 4), amíg elérjük az előírt feszültségértéket.
 8. Szereljük össze a motort és ha szükséges, üzemmeleg állapotban állítsuk be az üzemi alapjáratot (1300) az alapjárati állítócsavarral (4.kép).

 

2. kép - STVA

 

 

3. kép - TPS

 

 

4. kép - alapjárati állítócsavar