DL 650 info

  • Full Screen
  • Wide Screen
  • Narrow Screen
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Lánc kenése

E-mail Nyomtatás PDF
Olvasóink értékelése: / 9
ElégtelenKitűnő 

Miért, milyen gyakran és mivel kenjük a láncot?

A lánckérdés motoros berkekben szerintem egy kicsit túl van misztifikálva. Miről is van szó tulajdonképpen?

Általában a kopásnak kitett alkatrészeket élettartamuk növelése céljából, a motorkerékpárok hajtóláncát ezen felül a korrózió megakadályozása céljából is kenik (bár már megjelentek az első "rozsdamentes" láncok is: pl. D.I.D.).

Miért jó a kenés?

Az egymáson elmozduló kent felületek között mikron nagyságrendben vékony ún. kenőfilm alakul ki, ami megakadályozza, hogy esetünkben fém a fémen csússzon. Ehelyett a fémfelületek mindegyike a kenőfilmen csúszik, ami többek között csökkenti a keletkező súrlódást és hőt is.

A kopást azonban a fentieknél sokkal nagyobb mértékben idézi elő a SZENNYEZÕDÉS!
Manapság nem nagyon látni tokozott láncú motorokat (régi Jawa pl.), pedig az igen komoly védelmet nyújt a láncnak. Első és legfontosabb tehát a láncápolásban a tisztítás. Új vagy alig használt (még nem kopott) láncok esetében bármilyen, járművekhez ajánlott szert használhatunk. Ezek nem károsítják a gumi alkatrészeket de nagy hatékonysággal tisztítanak (pl. Brigéciol). Kopottabb lánc esetében érdemesebb vékony (híg) olajat használni. Ha ugyanis a kopott tömítések mentén ez be is jut a lánc tengelyeihez, akkor sem okoz túl nagy galibát, kenőanyagtartalma révén.
Agresszív oldószerek, benzin, alkoholok (kivéve, amit láncápolás közben megiszunk), stb. használatát kerüljük.
A tengerentúlon sokan használnak WD-40-et tisztításra és kenésre egyaránt. Utánaolvastam és a legújabb ismeretek szerint nem túl jó a víztaszító képessége.
A szerrel lekezelt láncot gyenge vízsugárral öblítsük, majd hagyjuk megszáradni és kenjük be. Nagynyomású mosót ne használjunk, mert azzal tönkretehetjük a kis tömítőgyűrűket, amik a láncunk lelke.

A lánc 2 helyen kopik: belül és kívül.

Eltekintve egy-két "speciális" felhasználástól a mai hajtóláncok majd' mindegyike o-, x- vagy mittudomén mit találnak még ki milyen-gyűrűs.Ezek a gyűrűk speciális tömítések, amiknek az a feladata, hogy a lánc kopásnak leginkább kitett és az ennek következtében bekövetkező megnyúlásáért felelős belső elemeinek gyártáskor betöltött kenőanyagát a helyén tartsák illetve idegen anyagot ne engedjenek be. Ilyen formán a lánc élettartama egyenlő a tömítéseinek az élettartamával, hiszen amennyiben a gyűrűk már nem tömítenek a gyári kenőanyag szép lassan kifolyik, a kosz pedig bejut. A két tényező együttesen hatványozottan fejti ki hatását, ami a lánc drasztikus gyorsaságú megnyúlását eredményezi. (lásd alul a diagramot)
Extrém esetben a lánc át is ugorhat a fogaskeréken.
A fentiek miatt kell a láncot rendszeres időközönként ellenőrizni és a nyúlásnak megfelelő mértékben lógását utánállítani.

Ha a lánc megnyúlik, elkezdi gyorsabban "enni" a fogaskerekeket, mert ekkor a láncszemek tengelytávolsága már nem egyezik meg az ideálissal, amire a kerekek fogmodulját tervezték. A fogak elkezdenek tarajosodni, kihegyesednek.

A lánckerekek fogkopásának másik oka az, hogy a lánc görgőinek külső felülete időről időre érintkezik velük. Ez tehát a másik pont, ahol kenni lehet/kell. Mivel azonban ezek a görgők elég kemény anyagból készülnek és a fogakkal érintkezve a fogárkokban gördülnek nem pedig csúsznak az ebből eredő kopás nagyságrendekkel kisebb a megnyúlt lánc okozta kopáshoz lépest.

Talán nem mindenkinek magától értetődő, de a tömítéseket is kenni kell! A klasszikus radiális tengelytömítések (Magyarországon az egyik legnagyobb gyártójáról szimering néven terjedt el) tömítő ajkai pl. a használatban folyamatosan csúsznak a tömítő felületen. Közöttük is fellép a súrlódás, amit csökkenteni kell, ellenkező esetben hamar elkopnának. Ezért nem látni soha csontszáraznak a tömítések környékét, az esetenként csak "kipárolgó" kenőanyag lecsapódik a tömítés mellett.
A lánc gyűrűi a fogaskerekekhez érve elkezdenek egy irányba csúszni a szemek felületén. A kereket elhagyva pedig a másik irányba. Dörzsölődésük egyfajta szakaszos lengőmozgásként fogható fel.

Tehát amikor mi a láncot ápoljuk tulajdonképpen 4 dolgot teszünk: megszabadítjuk a smirgli efektust előidéző portól, piszoktól, kívülről kenjük a gyűrűk tömítő ajkait, ezáltal csökkentjük a súrlódásból keletkező (tömítés)kopást és hőt illetve kenést biztosítunk a görgő-fogaskerék kapcsolatnak.

Mindegyik esetben növeljük láncunk élettartamát, de nem egyenlő mértékben!
Általánosságban elmondható, hogy a mai modern tömítésekkel rendelkező láncok úgymond élettartamra vannak kenve gyárilag, vagyis addigra nyúlnak meg annyira, hogy le kelljen őket cserélni, amikorra a fogaskerekek is csereéretté kopnak.

Az egyik legjobb kenőanyag az olaj. Igen ám de sokáig nem marad a "helyén". Ezért találták ki a zsírt. Azzal viszont az a baj, hogy szinte szívja magába a port is, miáltal inkább smirgliként dolgozik és nem bírja annyira a hőt. Aztán jöttek a "száraz" kenőanyagok, mint pl. a PTFE (politetrafluoretilén; a szimeringhez hasonlóan "magyarul" Teflon(R)).

Persze az egész dolog attól is függ, ki mennyire szeret babrálni a motorján, mennyire "számít" egy lánc+fogaskerékpár szett ára, mennyire érdekli, hogy hogy néz ki vagy hogy milyen csendes a motorja, stb. A preferenciák különbözőek.
Van aki egyáltalán nem törődik a témával, így is elmotorozik 10-20 ezer Km-t egy lánccal.
Már akkor is sokat tettünk ha időnként (samponnal+vízzel, amivel a motor többi részét is) lemossuk és leszárítjuk a láncot és néhány csepp olajjal, vagy egy olajos ronggyal lekenjük.
Aki mindezt a fentebb említett módon teszi (gázolaj, stb), és utána bekeni/befújja valamivel (de nem borotvahabbal), az már többet.
Aki manuális vagy automata olajozót használ, az fogja elérni a leghosszabb láncélettartamot, lévén az olaj nagyon jól penetrál és ken, folyamatosan hűti és mossa (!) a láncot. Cserébe részben vagy egészben összekeni a motor hátulsó fertályát.

Én szeretek a motorral vacakolni, de mostanában erre nem nagyon van lehetőségem, ezért én a száraz kenőanyagot használom. Ennek bevallom, a befektetésem (motor) értékének megőrzése mellett leginkább esztétikai oka van. Így a lánc védve van a korróziótól, mindig tiszta (a motor is) és valami kenést is kap bár hangosabb, mint egy olajkenésű lánc.

Végül egy összehasonlító diagram a hagyományos, az O-gyűrűs és az X-gyűrűs láncok kopásállóságáról: